Paula Pantín Biografie

Hoi, ik ben Paula Pantín, mastergediplomeerd klarinettist. Welkom op mijn site, leuk dat je komt kijken!

Mijn liefde voor muziek is jaren geleden begonnen als hobby bij de muziekvereniging van mijn geboorteplaats Narón in Galicië, Spanje.

Daar mocht ik op mijn tiende voor het eerst op een klarinet spelen. Dit leidde tot veel plezierige jaren in het harmonieorkest.

Mijn ouders zagen al snel mijn enthousiasme voor de klarinet. Daarom besloten zij al na één jaar om mij in te schrijven bij het Conservatorio Profesional de Música de Ferrol. Hier heb ik mijn eerste muziekdiploma behaald.

Tijdens de zomervakanties ben ik naar verschillende klarinetcursussen in Spanje geweest. Zo heb ik masterclasses gevolgd bij onder andere de Spaanse klarinettisten Josep Sancho, J. L. Estellés, Carlos Gil en Joaquín Meijide. Joaquín is daarna mijn mentor geworden en heeft mijn talent verder helpen ontwikkelen. Hij heeft mij een bijzonder beeld van deze fantastische muziekwereld laten zien en zijn passie voor de klarinet op mij overgebracht. Na de middelbare school wist ik dan ook zeker dat ik door wilde gaan met de klarinet.

Toen heb ik een jaar lang in Granada gewoond om bijlessen te volgen bij de gerenommeerde Spaanse klarinettist J. L. Estellés.

Vanuit Granada verhuisde ik direct door naar Nederland, waar ik was toegelaten aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Hier heb ik mijn bachelordiploma behaald. Mijn belangrijkste lessen kreeg ik van Nancy Braithwaite (klarinet en vakdidactiek) en Henri Bok (basklarinet). Hierna haalde ik in 2011 mijn diploma Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij docent Hedwig Swimberghe.

Tijdens mijn studie heb ik ook diverse masterclasses gevolgd bij andere bekende internationale klarinettisten zoals Wolfgang Meyer, Charles Neidich en James Campbell.

Hiernaast heb ik internationaal opgetreden met verschillende orkesten en ensembles, zowel op klarinet als op basklarinet:

In Spanje was ik lid van het Orquesta Joven de la Sinfónica de Galicia en deed ik mee aan een operatour door Spanje met het Orquesta de Cámara Galega.

In Nederland heb ik met het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en het Rotterdam Ensemble samengewerkt. Met dit laatste gezelschap ben ik op tournee geweest naar Malta voor de 4e editie van het International Spring Orchestra Festival.

Op 5 mei 2008 speelde ik voor koningin Beatrix in het Codarts Symfonie Orkest het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam, dat live uitgezonden werd op de Nederlandse televisie. Dit was een heel bijzonder concert! Verder speelde ik als vaste klarinettist in koorbegeleidingsorkest Continuo Rotterdam en kamerorkest Rotterdam Camerata.

In België heb ik mijn medewerking verleend aan verschillende projecten met het Brussels Blazersensemble en Operastudio Vlaanderen in Gent.

Tegenwoordig combineer ik mijn optredens met het geven van muziek- en klarinetlessen. Als muziekdocent heb ik gewerkt bij de Rotterdam International Secondary School en bij OBS De Boomgaarden en heb ik workshops gegeven bij basisscholen OBS De Loop in Schiedam en OBS De Blieken in Klaaswaal. Als klarinetdocent kun je mij in verschillende culturele instellingen vinden: het Rotterdam International Music School (RIMS), Erasmusica (muzieklessen in het Erasmus MC) en het Malcolm Davies Music Centre waar ik jonge kinderen voorbereid op de examens van het Trinity College London.

Ik nodig je van harte uit om verder te lezen op mijn site en alles te ontdekken over muziek- of klarinetles, optredens en nog veel meer!

 

 

 

Copyright@2018 Paula Pantín. All rights Reserverd.

Kvk nummer: 57336652